Ποιες σχολές προτίμησαν οι υποψήφιοι το 2018 σε σχέση με το 2017

Share Now

Τα φροντιστήρια  «Θεωρητικό» ενημερώνουν για τα κυριότερα εκπαιδευτικά και επιστημονικά νέα! Διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί και δείτε ποιες σχολές προτίμησαν οι υποψήφιοι το 2018 σε σχέση με το 2017.

Η μελέτη των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων είναι σημαντική γιατί η προτίμηση κάθε υποψήφιου μας δείχνει τα όνειρά του. Για να δούμε τις αλλαγές που γίνονται κάθε χρόνο πρέπει να μελετάμε τις πρώτες προτιμήσεις συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Οι υποψήφιοι Γενικού Λυκείου με την κατηγορία του 90%  ήταν το 2018, 79.326 έναντι 78.725 την προηγούμενη χρονιά, συνεπώς η σύγκριση των δύο ετών είναι ασφαλής. Σε 237 τμήματα είχαμε αύξηση των πρώτων προτιμήσεων, σε 11 δεν είχαμε καμία μεταβολή και σε 189 είχαμε μείωση των πρώτων προτιμήσεων. Εκτός σύγκρισης μένει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, καθώς δεν είναι σωστή η σύγκριση με τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που υπήρχαν το 2017.

Μεγάλη αύξηση στα Παιδαγωγικά έφερε η κατάργηση του επιπλέον μαθήματος, όπως αναμενόταν. Στον πίνα μπορείτε να δείτε ξεχωριστά τα Παιδαγωγικά. Εντύπωση προκαλεί  το «φρένο» στη συνεχή αύξηση των πρώτων προτιμήσεων για τις Ιατρικές Σχολές, μετά από πολλά χρόνια συνεχούς ανόδου, αφού το πτυχίο της Ιατρικής θεωρείται ένα από τα καλύτερα διαβατήρια για μια καλή δουλειά στο εξωτερικό. Πτώση ζήτησης και στις Νομικές Σχολές, ενώ στη Ψυχολογία έχουμε σταθερή ζήτηση. Στους Πολιτικούς Μηχανικούς του Μετσοβείου για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, είχαμε αύξηση των προτιμήσεων.

Στους πρωταγωνιστές της αύξησης των πρώτων προτιμήσεων βρίσκουμε τη σχολή των Πλοιάρχων και των Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού, τα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, αλλά και το Τμήμα Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τμήματα χαμηλής ζήτησης στην περιφέρεια αύξησαν τις πρώτες προτιμήσεις στους υποψηφίους, δείγμα ότι οι υποψήφιοι επέλεξαν τις σπουδές στην πόλη τους ανεξάρτητα επιστημονικού αντικειμένου. Τέτοια τμήματα είναι το Διεθνούς Εμπορίου στην Καστοριά, Η Διοίκηση Επιχειρήσεων στον Άγιο Νικόλαο, το Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα, το Αρχιτεκτονικής Τοπίου στη Δράμα  και άλλα.

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις μεγαλύτερες διαφορές στις προτιμήσεις των υποψηφίων από πέρυσι.

σύγκριση πρώτων προτιμήσεων

Πηγή: Στράτος Στρατηγάκης Μαθηματικός, Ερευνητής- Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Share Now

Related Post